Basis

Slim geld investeren doe je zo

Je wilt meer met je geld, want het staat nu op je spaarrekening te verstoffen. Je voelt dat je steeds minder kan kopen van dezelfde euro. Dit is het gevolg van inflatie. Als je je geld daartegen wilt beschermen door het meer waard te laten worden, kan je het investeren.

Maar hoe investeer je slim je geld? Je wilt namelijk ook niet te veel risico lopen.

Hoe jij je geld slim kan investeren lees je in dit artikel. Je ontdekt de verschillende manieren om je geld te investeren en hoe je eenvoudig geld voor je kan laten werken.

Manieren om geld te investeren

Er zijn verschillende manieren om geld te investeren. Welke manier het beste bij jou past ligt aan een aantal dingen:

  • Hoeveel geld je te investeren hebt
  • Hoeveel risico je wilt nemen
  • Hoeveel tijd en energie je erin wilt stoppen

Er zijn vijf manieren om je geld te investeren. Deze gaan we nu behandelen.

Manier 1: zelf beleggen

De eerste manier is door je geld te beleggen. Dan koop je financiële producten, bijvoorbeeld aandelen van een bedrijf. Met beleggen koop je bijvoorbeeld aandelen. Dan bezit je als het ware een klein deel van een bedrijf. Je houdt deze voor een langere tijd vast in de hoop dat ze meer waard worden. Als je deze vervolgens voor een hogere prijs verkoopt dan dat je ze gekocht hebt, behaal je rendement. Dat is winst op je geld.

Zelf beleggen kan veel rendement opleveren, maar kost ook veel tijd en energie. Als je interesse hebt in financiële markten en je vindt het niet erg om veel tijd te investeren, kan dit een mooie optie zijn om geld voor je te laten werken.

Manier 2: vastgoed

Als je je geld investeert in vastgoed, koop je grond en bebouwing, bijvoorbeeld een huis, met als doel rendement te behalen. Niet alleen woningen vallen onder vastgoed, ook kun je bedrijfspanden kopen en verhuren. Er zijn hier wel strikte regels voor, dus je moet goed weten waar je aan begint.

Investeren in vastgoed is vaak een gecompliceerd proces en vereist vaak een hoge inleg. Maar, er zijn ook mogelijkheden dat je bijvoorbeeld met de overwaarde van je huis als onderpand een bedrijfspand aan kunt nemen. Er zijn hier wel risico’s aan verbonden.

Manier 3: crypto

Cryptocurrency: het ene moment een hit, het andere moment hoor je er niets meer van. Maar één ding is zeker: munten zoals Bitcoin, Ethereum, Dogecoin heb je vast en zeker voorbij horen komen. Sommige mensen zijn er rijk mee geworden, anderen hebben alles verloren. Maar, we kunnen niet ontkennen dat het investeren in cryptocurrency een populaire manier is om iets met je geld te doen. Je kunt dit eenvoudig doen via exchanges zoals Kraken of BitVavo. Investeren in crypto komt vaak gepaard met hoge risico’s.

Manier 4: crowdfunding

Het idee van Crowdfunding is dat mensen met een goed (bedrijfs)idee direct een investering op kunnen halen bij particuliere mensen. Je kunt dit zien als investeren in een bedrijf, maar dan zonder tussenkomst van een derde partij. Je hebt platformen zoals KickStarter, GoFundMe waar je kunt kiezen uit verschillende projecten. Je kunt kiezen in welk project jij vertrouwen hebt om vervolgens hier een gewenst bedrag in te leggen. Je krijgt hiervoor in ruil dan bijvoorbeeld een vergoeding, zoals een percentage van de winst of een early-bird versie van het product.

Manier 5: vermogensbeheer

Vermogensbeheer betekent dat je geld laat beheren door iemand die daar gespecialiseerd in is. Vermogensbeheerders beleggen vermogen met als doel rendement te behalen. Vroeger vereiste dit een hoge inleg, maar tegenwoordig hoeft dat niet zo te zijn.

Er zijn twee verschillende soorten vermogensbeheer: individueel en collectief. Individueel vermogensbeheer is maatwerk. Er wordt gekeken naar jouw situatie en op basis hiervan een beleggingsplan gemaakt. Vaak is voor individueel vermogensbeheer een hoge inleg (vanaf €100.000,-) vereist.  

Zorgeloos geld laten werken voor later?

Wil je vermogen opbouwen voor later, maar wil je liever een expert inschakelen die precies weet wat je moet doen?

Vive is een online individuele vermogensbeheerder. Wij zetten jouw geld aan het werk met een persoonlijk beleggingsplan op maat en voeren deze voor je uit. Zo bouw je vermogen terwijl je nauwelijks iets hoeft te doen. Hier lees je meer over wat we doen, maar je kunt ook eenvoudig de app proberen.

Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee.

Nieuwste blogs