Basis

Rendement berekenen - zo bereken je wat beleggen je op kan leveren.

Geld wordt steeds minder waard. Daarom wil je het laten werken. In de hoop dat het meer waard wordt, of op z'n minst stabiel blijft. Winst op je geld noem je ook wel positief rendement. Maar hoe behaal je rendement? En hoe bereken je rendement precies?

In dit artikel ontdek je wat rendement is, hoe je dit eenvoudig berekent en wat je kunt doen om zelf rendement te behalen.

Wat is rendement?

Rendement is hoeveel een investering je oplevert of kost, uitgedrukt in percentages. Is het percentage positief? Dan zijn de opbrengst groter dan de kosten. In de min? Dan is je investering nu minder waard dan je inleg.

Goed om te weten: risico en rendement gaan vaak hand in hand. Een investering met een hoog risico heeft vaak een hoger mogelijk rendement dan een investering met een laag risico.

Rendement berekenen doe je zo

Om in te schatten of een investering, zoals het kopen van een aandeel, interessant kan zijn, kun je het mogelijk rendement berekenen. Je berekent rendement vaak over een bepaalde periode. Per maand of per jaar bijvoorbeeld. Om dit te kunnen doen heb je twee gegevens nodig:

- De (geschatte) waarde van je investering aan het begin van de periode
- De (geschatte) waarde van je investering aan het einde van de periode

Jaarlijks rendement berekenen

Als je wilt weten wat je jaarlijks rendement is, kun je het volgende voorbeeld gebruiken:

Amy had begin van 2022 een waarde van €10.000 in beleggingen. Ze heeft de koersen bestudeerd en schat in dat eind 2022 de waarde van haar portefeuille €12.000 zal zijn. Amy schat in dat haar rendement dit jaar 20% zal zijn, ze berekent haar jaarlijks rendement door de gegevens in de formule te plaatsen: ((12.000-10.000)/10.000)x 100%= 20%.

Formule jaarlijks rendement berekenen

Maandelijks rendement berekenen

Je weet nu hoe je het jaarlijks rendement berekent. Maar in sommige gevallen is het waardevol om je maandelijks rendement te berekenen. Het gemiddelde maandelijks rendement bereken je als volgt:

Amy verwacht een jaarlijks rendement van 20% op haar beleggingen. Amy schat in dat haar maandelijks rendement 1,53% zal zijn. Ze berekent haar maandelijks rendement door de gegevens in de formule te plaatsen: (1+(12000 - 10000)/10000)^(1/12) - 1 = 1.53%.

Formule maandelijks rendement berekenen

Let op: er zijn verschillende manieren om rendement te berekenen. We hebben nu slechts één manier behandeld waarop je dit kunt doen.

3 verschillende manieren om rendement te behalen

Rendement behalen is een mooi doel. Maar dit succesvol doen blijkt vaak een uitdaging. Om je een stap verder te helpen, hebben wij drie verschillende manieren voor je uitgewerkt.

Manier 1: Sparen

Een manier om rendement te behalen is door geld te sparen. Dit doe je door geld op je spaarrekening te zetten en te laten renderen door de spaarrente die je bank je geeft. Helaas levert de laatste jaren sparen weinig op. Dit komt door de lage spaarrente. Daarom kun je tegenwoordig beter op zoek gaan naar andere manieren om je geld te laten werken.

Manier 2: Beleggen

Een populaire manier van rendement behalen is door je geld te beleggen. Beleggen is een vorm van investeren waarbij je geld vastlegt om het meer waard te laten worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te investeren in aandelen van bedrijven, obligaties of beleggingsfondsen.

Manier 3: Onroerend goed

Een stabiele manier om rendement te behalen is door te investeren in onroerend goed. Dit zijn bijvoorbeeld woningen, bedrijfspanden en fabrieken. Echter is deze manier, door de hoge inleg, voor de meeste Nederlanders buiten bereik.

Wil jij zorgeloos geld voor je laten werken?

Wil je wel mogelijk rendement behalen, maar heb je geen tijd of zin om je te verdiepen in beleggen? Vive zet jouw geld aan het werk met een beleggingsplan op maat en voert deze voor je uit. Zo bouw je vermogen op, zonder je iets hoeft te doen.


Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Nieuwste blogs