Basis

Waarom zou je vermogen laten beheren?

Je wilt geld voor je laten werken. Maar, sparen levert niets op en zelf beleggen is lastig en kost tijd. Als jij wel je vermogen in beweging wilt brengen, maar geen zin en tijd hebt om zelf te beleggen is vermogensbeheer een goede optie. Wat vermogensbeheer is, wat het verschil is tussen vermogensbeheer en zelf beleggen en wat de voordelen van vermogensbeheer zijn lees je in dit artikel.

Wat is vermogensbeheer?

Een vermogensbeheerder belegt jouw vermogen met als doel positief rendement te halen. De vermogensbeheerder kan een individu of bedrijf zijn. Vroeger kon je alleen je vermogen laten beheren met een hoge inleg, vaak vanaf €100.000,-. Vandaag de dag hoeft dat niet meer zo te zijn. Bij sommige partijen kun je al terecht vanaf €50,-.

Zelf beleggen v.s. vermogensbeheer

Als jij je wilt verdiepen in verschillende beurzen, marktgeschiedenis, aandelen en andere financiële instrumenten, past zelf beleggen bij je. Je moet dan ook regelmatig de tijd nemen om je beleggingen te verhandelen en bij te houden.

Een voordeel van zelf beleggen is dat je je eigen beleggingen kiest. Je stelt je portefeuille samen met een mix van beleggingen die passen bij je financiële situatie en beleggingsdoelen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende aandelen, ETF's, obligaties en andere financiële instrumenten.

Maar, zelf beleggen brengt ook risico’s met zich mee. In de praktijk lijkt het zelfs zelden succesvol. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde belegger op de lange termijn nauwelijks positief rendement behaalt. Beleggingsexperts zijn het dan ook vaak over één ding eens: je kunt alleen succesvol zelf beleggen als je voldoende kennis en tijd hebt. Daarnaast is het belangrijk om niet te beleggen vanuit emotie. En dat is nou net een valkuil bij de meeste doe-het-zelvers.

Vermogensbeheer is geschikt voor mensen die hun geld willen beleggen, maar geen zin en tijd hebben om zich er zelf in te verdiepen. Als je je vermogen laat beheren, moet je vaak een klein percentage afstaan aan de vermogensbeheerder. Deze kosten noem je beheerkosten. Maar, vaak levert het behaalde rendement (veel) meer op dan de gemaakte kosten. Het fijne aan vermogensbeheer is dus dat je zelf geen tijd kwijt bent. Zo laat je geld voor je werken, zonder dat je iets hoeft te doen.

Vier dingen die een vermogensbeheerder voor je doet

Hieronder lees je de vier dingen die een (goede) vermogensbeheerder voor je doet als je geld laat beheren.

Diversificatie

Diversificatie van je beleggingsportefeuille is cruciaal voor het succes. Diversificatie is het spreiden van je beleggingen over verschillende financiële instrumenten, landen, regio’s en sectoren. Als je zelf belegt, moet je zelf kiezen welke mix van beleggingen past bij het risico dat je wilt nemen. Als je een vermogensbeheerder inschakelt, doet die dat voor jou.

Herbalancering

De waarde van je portefeuille verandert regelmatig. Zo kan het zijn dat de aandelen in je portefeuille plots meer waard zijn dan je obligaties. Hierdoor neem je een stuk groter risico dan dat je van te voren bedacht had. Daarom is herbalanceren zo belangrijk. Als je herbalanceert, breng je je portefeuille in balans door beleggingen te verhandelen zodat je mix weer bij je voorkeuren past. Een vermogensbeheerder doet dit voor jou op basis van je financiële situatie en ambities.

Risicoafbouw

Heb je een specifiek beleggingsdoel? Dan kun je, hoe dichter je bij dit doel komt, steeds veiliger beleggen om zo met de tijd zekerder te worden van je doelbedrag. Dit noem je risicoafbouw. Je kunt bijvoorbeeld het aantal aandelen dat je hebt stapsgewijs vervangen door obligaties. Aandelen hebben namelijk vaak een hoger risicoprofiel dan obligaties. Zo wordt je portefeuille in theorie steeds veiliger. Risicoafbouw is een tijdsintensief proces dat een vermogensbeheerder voor je uit handen neemt.

Planadvies

Sommige vermogensbeheerders geven je persoonlijk planadvies. Zij kijken naar je plan en proberen nog efficiënter of sneller je beleggingsdoel te behalen. Of, als de economie verandert, bekijken ze samen met jou de mogelijkheden om je plan aan te passen zodat deze aan blijft sluiten bij je wensen en doelen.  

Conclusie

De conclusie is simpel: heb je de ambitie om je te verdiepen in financiële markten en tijd te investeren in het in de gaten houden van de markt? Dan is zelf beleggen een goede uitdaging.

Heb je liever dat je geld goed belegd wordt, zonder dat je hier tijd en moeite in hoeft te steken? Dan kun je beter op zoek naar een vermogensbeheerder. Laat je vermogen beheren door Vive en:

  • Krijg een beleggingsstrategie die perfect bij je past
  • Laat deze beleggingsstrategie professioneel door je uitvoeren
  • Blijf altijd in controle over al je beleggingen, zonder dat je zelf iets actief hoeft te doen


Nieuwste blogs