Update

Marktupdate: juni 2022

Juni was een moeilijke maand voor de financiële markten en kende twee gezichten. Zo was er paniek op de markten, nadat de inflatiedruk in de VS veel hoger was dan verwacht. Ook onverwachtse renteverhogingen van de centrale banken van onder andere Zwitserland en het Verenigd Koningkrijk zorgden voor flinke schommelingen. In de tweede helft van de maand echter, kwam er een periode van stabilisatie. Zo daalden onder andere de energieprijzen, waardoor de markt weer wat ademruimte kreeg. Ook China’s COVID-versoepelingen hielpen de aandelen in opkomende markten. Echter, het consumentenvertrouwen bleef laag. De verwachting op een mogelijke recessie zal de komende maanden de belangrijkste factor voor het verloop van de markten zijn.

Beste fondsprestaties in juni 2022: UBS (Lux) Money Market Sustainable Fund -0,06%

Angst voor recessie domineert de financiële markten; lagere inflatiedruk en herstel van consumentenvertrouwen essentieel voor positief rendement komende maanden.

Aandelen in ontwikkelde landen kenden een volatiele start van de maand. Dit kwam hoofdzakelijk door de inflatiedruk in de VS (8,6% in mei, YoY) en de angst voor agressieve renteverhogingen. De Fed verhoogde de rente in de loop van de maand met 0,75% om de inflatie te beteugelen en hield de deur open voor soortgelijke stijgingen in de toekomst. De S&P 500 sloot de maand neerwaarts (-8,4%), mede omdat er geen positieve ontwikkelingen waren betreft de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Aandelen in Europa hadden een vergelijkbare maand, waarbij de Stoxx 600 met 8% daalde.

Aandelen in opkomende markten presteerden beter dan aandelen uit ontwikkelde landen. De Chinese markten stegen gedurende de maand met 6% en maakten zo een deel van de verliezen van begin dit jaar goed. Dit kwam grotendeels door de Chinese COVID-versoepelingen. Maar andere grote aandelen in deze markt leden zware verliezen, zoals Samsung (Korea) en TSMC (Taiwan), die beiden 15% daalden.

De rendementen op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar, die in mei enige tekenen van stabilisatie vertoonden, stegen in de eerste helft van de maand 0,6%. Maar, de staatsobligaties koelden ook snel weer af in de tweede helft van de maand. De Amerikaanse en Duitse 10-jaarsrente stegen in de loop van de maand met 0,12% en 0,24%. De ECB verhoogde de rente deze maand niet, terwijl centrale banken in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk de wereld verrasten met ongeplande renteverhogingen.

Hoogrentende obligaties en bedrijfsobligaties presteerden slechter dan staatsobligaties doordat de risico opslag voor bedrijven groter werd uit angst voor een recessie. Het geldmarktrendement in Europa blijft laag (<0,5%), maar zal in de komende kwartalen, door de renteverhogingen, mogelijk iets stijgen.

Wat heeft juli voor ons in petto?

  • Elke vreedzame oplossing van de oorlog in Oekraïne zal cruciaal zijn om de volatiliteit op de markten te verminderen.
  • De onzekerheid en volatiliteit die zich in de markt voordoet, en de onderliggende factoren die dat veroorzaken, zullen zeer waarschijnlijk de aankomende periode aanhouden.
  • Het cijferseizoen zal de veelgewenste duidelijkheid bieden over hoe de gezondheid van de bedrijven er echt voor staat. Bovendien zal dat meer inzicht verschaffen over de impact van inflatie op het bedrijfsleven.

Belangrijke data:

  • 13 juli voor de juni-inflatiecijfers in de VS
  • 26 juli Microsoft kwartaalresultaten
  • 28 juli Apple kwartaalresultaten

Wat betekent dit alles voor mijn plannen?

Laat de onrustige markt je langetermijndoelen niet verstoren. Vive's beleggingsstrategieën houden rekening met de neergaande markt. Uiteindelijk zijn goed gediversifieerde portefeuilles op de lange termijn de sleutel tot succes. Consistent periodiek inleggen in periodes zoals deze is cruciaal om te profiteren van dalende markten.

Nieuwste blogs