Update

Marktupdate: juli 2022

Juli was een goede maand voor de financiële markten. Aandelen en obligaties lieten een positieve comeback zien na een slordige eerste 6 maanden van 2022.

Dat optimisme is toe te schrijven aan de goede kwartaal opbrengsten van techreuzen (zoals Apple en Amazon). En de verwachting dat de Federal Reserve (Fed) van de Verenigde Staten voor minder plotselinge renteverhogingen zorgt. 

Desondanks zijn er tekenen van mogelijke belemmeringen van de huidige groei. Met name door vertraging in de productieketens in Azië. Een lichtpuntje? Ondanks de flink aanhoudende inflatie lijkt er een inflatie piek te vormen. Wat kan betekenen dat het ergste achter de rug is.

Vanwege de hoge inflatie en rumoer over de (mogelijke) recessie is het de komende tijd extra belangrijk om -in plaats van speculatie- met gedegen macro economische gegevens te beredeneren wat de komende maanden voor ons in petto hebben. 

Beste fondsprestaties deze maand: Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund +10.8%

Goede kwartaalresultaten en een minder gespannen Fed blijken een zegen voor de markt.

Aandelen in de ontwikkelde landen hadden de beste maand van het jaar. Goede kwartaalcijfers van techbedrijven maakten indruk. Na de drukste week in het ‘cijferseizoen’, zijn investeerders opgelucht dat de resultaten beter zijn dan waarvoor werd gevreesd. De Federal Reserve verhoogde de rente naar de verwachte 0.75%. En dankzij hun optimistische toon over de aanstaande economische groei -en minder hardnekkige houding- kregen aandelen extra ademruimte.

De S&P 500 herstelde van alle verliezen in juni en eindigde opwaarts ~9%. Aandelen in Europa hadden tevens een goede maand en de Stoxx 600 index liet een toename van ~8% zien gedurende de maand. Aandelen in opkomende markten deden het iets minder (2.3%). China kreeg een knauw. Door opleving van o.a. het coronavirus vertroebelde het vooruitzicht, waardoor productieactiviteiten stokten. Dit werd gelukkig gecompenseerd met goede resultaten in India, Taiwan en Korea.

Juli was ook een goede maand voor rendementen op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. De Amerikaanse- en Europese 10-jaarsrente koelden wat af (VS 0.33% en DE 0.55%) - tot het niveau van April 2022. Hoogrentende obligaties en bedrijfsobligaties presteerden positief (respectievelijk 7.4% en 4.9%). Met verminderde spread vanwege een positiever beeld van de (mogelijke) recessie.

De kosten voor het geld-marktrendement in Europa zijn omhoog gegaan nadat de Europese Centrale Bank (ECB) een rente afkondigde van 0.5%. De maand werd afgesloten met (-0.1%), maar zal naar verwachting de komende maanden positief ontwikkelen.

Wat heeft Augustus voor ons in petto? 

  • Elke vreedzame oplossing van de oorlog in Oekraïne zal cruciaal zijn om de volatiliteit op de markten te verminderen.
  • The Fed en ECB komen in September bij elkaar. Tot die tijd zijn macro economische gegevens cruciaal om te bepalen wat de markt doet in Augustus. 

Wat betekent dit alles voor mijn plannen?

Laat de onrustige markt je langetermijndoelen niet verstoren. Vive's beleggingsstrategieën houden rekening met de neergaande markt. Uiteindelijk zijn goed gediversifieerde portefeuilles op de lange termijn de sleutel tot succes. Consistent periodiek inleggen in periodes zoals deze is cruciaal om te profiteren van dalende markten.

Nieuwste blogs