Update

Marktupdate: augustus 2022

Augustus was een maand met twee gezichten, doordat het positieve momentum van juli aanhield, totdat de centrale bankiers samenkwamen in Jackson Hole halverwege de maand. Het optimisme kreeg een knauw vanwege een opmerking van de voorzitter van de Federal Reserve. En door de stijging van de rentetarieven (tot het niveau van juni 2022). 

“Onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor prijsstabiliteit is onvoorwaardelijk”.
- Jerome Powell, Voorzitter Federal Reserve

De dalende aandelenmarkten en de hoge inflatiedruk van juli (8,9%) in de eurozone zorgden voor een deuk in het vertrouwen. De hoop op minder renteverhogingen van centrale banken in de nabije toekomst is dan ook gevlogen. Opkomende markten presteerden daarentegen beter dan ontwikkelde markten dankzij goede marktprestaties in Taiwan en India.

Beste fondsprestaties in augustus 2022:
Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index Fund +1,02%

Fund performance augustus 2022

Inflatie en renteverhogingen domineren wederom de markt. Volatiliteit houdt waarschijnlijk aan tot de vergadering van de centrale banken in september

Aandelen in ontwikkelde landen begonnen de maand goed, maar de positieve ontwikkeling  werd in de tweede helft van de maand om zeep geholpen na opmerkingen van de Federal Reserve (FED). Dit was tijdens de jaarlijkse bijeenkomst waar centrale bankiers van over de hele wereld op af komen. De FED gaf aan dat het terugdringen van de inflatie de hoogste prioriteit heeft voor de Amerikaanse centrale banken. Hiervoor nemen zij zelfs wat korte termijn pijn op de markten op zich. 

De S&P 500 steeg in de eerste helft van de maand met 4%, maar eindigde de maand met -4,2% ondanks positieve productie- en loongegevens. Aandelen in Europa volgden ook hun Amerikaanse tegenhangers en de Stoxx 600-index boekte in de loop van de maand ~5% verliezen. Waarschijnlijk doordat de energiecrisis de vooruitzichten in de tweede helft van het jaar blijft verzwakken.

Aandelen in opkomende markten presteerden beter dan hun ontwikkelde tegenhangers. Ze leverden gedurende de maand een positief rendement (1%) en waren de best presterende fondsen dankzij goede prestaties in markten zoals Taiwan en India. 

Als een van de weinige economieën verlaagt i.p.v. verhoogt China de rentetarieven. Hiermee beoogt China de groei te ondersteunen na de uitgebreide lockdowns die de economie hebben geschaad. 

De Amerikaanse- en Europese 10-jaar rendementen stegen sterk -tot het niveau van juni 2022- met 49 basispunten in de VS en 71 basispunten in Duitsland. Dankzij de vasthoudendheid van de wereldwijde centrale banken bij het beheersen van de inflatie met hogere rentetarieven. 

Hoogrentende obligaties en bedrijfsobligaties boekten ook negatieve rendementen (respectievelijk -0,88% en -4,5%) waarbij de spread in de loop van de maand toenam naarmate het risico op een recessie groeide als gevolg van stijgende rentes. Na de verhoging van de rentetarieven door de ECB (0,5%) vorige maand bleef het geld-marktrendement stijgen en sloot het de maand positief.

Wat heeft september voor ons in petto? 

  • Elke vreedzame oplossing van de oorlog in Oekraïne zal cruciaal zijn om de volatiliteit op de markten te verminderen.
  • De vergaderingen van de FED en de ECB zijn van cruciaal belang bij het bepalen van de toekomstige richting van de markt. 

Wat betekent dit alles voor mijn plannen?

Laat de markt je langetermijndoelen niet verstoren. Vive's beleggingsstrategieën houden rekening met de neergaande markt. Uiteindelijk zijn goed gediversifieerde portefeuilles op de lange termijn de sleutel tot succes. Consistent periodiek inleggen in periodes zoals deze is cruciaal om te profiteren van dalende markten.

Nieuwste blogs