Wat is een euro-obligatie?
"Euro-obligatie" (ook wel E-obligatie, stabiliteitsobligatie, of eurozone bond) is schuldpapier dat gezamenlijk door de eurolanden (landen van de eurozone) zou worden uitgegeven en gegarandeerd. Ze worden door velen gezien als een mogelijke oplossing voor de Europese schuldencrisis en de gevolgen van de coronacrisis (2020).
Euro-obligaties zouden de kosten van lenen voor zwakkere eurolanden (ook wel "eurozondaars" genoemd) verlagen, terwijl het voor sterkere landen zoals Duitsland en Nederland duurder zou worden om te lenen. Dit komt doordat de rente op deze obligaties hoger zou zijn dan wat sterkere landen nu betalen, en lager dan de tarieven voor de zwakkere landen. Daarom wordt er soms spottend gesproken over 'rentesocialisme' en het risico op 'moral hazard'.
Bij de invoering van euro-obligaties zouden strenge eisen worden gesteld aan begrotingsdiscipline en economische hervormingen om te voorkomen dat landen onverantwoord omgaan met hun financiën. Verschillende vooraanstaande economen zijn van mening dat de introductie van euro-obligaties noodzakelijk is om de eurozone stabieler en minder kwetsbaar te maken.