How to

Wat is een indexfonds?

July 18, 2022
6
 min

Een indexfonds is een beleggingsfonds of ETF die de bewegingen van een specifieke markt nabootst. Denk bijvoorbeeld aan de bekende S&P500. Dat is een index van de 500 grootste bedrijven uit Amerika. Een indexfonds dat de S&P500 volgt, probeert de bewegingen van deze markt zo nauwkeurig mogelijk te simuleren.

Een indexfonds is een geliefde beleggingsvorm voor veel beginnende beleggers, omdat je zelf geen losse aandelen hoeft te verhandelen. De legendarische investeerder Warren Buffett zei ooit dat indexfondsen het beste middel zijn om te beleggen voor later. Tijd om dit mooie financiële instrument te onderzoeken!

Voordelen van indexfondsen

Beleggen in een indexfonds brengt een aantal voordelen met zich mee:  

  • Indexfondsen hebben veelal een lager risico omdat de beleggingen gespreid zijn
  • Een indexfonds hoef je niet actief te verhandelen en kost daarom weinig tijd
  • Sommige indexfondsen brengen belastingvoordelen met zich mee

6 belangrijke factoren van een indexfonds

Wereldwijd zijn er ongeveer 126.000 indexfondsen, dus het aanbod is gigantisch. Voor nagenoeg elke markt zijn er meerdere indexfondsen te vinden. Om te bepalen voor welk indexfonds jij moet gaan, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden als je de juiste keuze wilt maken.  

Factor 1: Kwaliteit van het indexfonds

Het is belangrijk om een indexfonds te kiezen dat beheerd wordt door een fondsbeheerder met een goede reputatie. Je kunt een fondsbeheerder beoordelen op hoe lang ze bestaan en welke resultaten ze hebben behaald, maar ook op bedrijfsfactoren zoals personeelsverloop. Daarnaast kun je kijken naar de certificering, zoals bijvoorbeeld de ISAE 3402.

Factor 2: Assets under Management

Assets under Management (AuM) is hoeveel vermogen een indexfonds beheert. Vaak betekent een hogere AuM dat het indexfonds eenvoudiger te verhandelen is. Ook hanteert een fonds met meer AuM vaak lagere kosten dan een fonds met minder AuM. Hoeveel AuM een indexfonds moet hebben, is afhankelijk van de markt die het volgt.

Factor 3: ESG-score

ESG staat voor Environment, Social en Governance. Als duurzaamheid belangrijk is voor jou, is dit een graadmeter waar je naar moet kijken. Hoe hoger een indexfonds op bijvoorbeeld de MSCI ESG rating scoort, des te meer dit fonds met haar beleggingen rekening houdt met mens, milieu en maatschappij.

Factor 4: Gebruik van derivaten

Om de koers van de index zo nauwkeurig mogelijk te volgen of om extra winst te behalen, gebruiken sommige indexfondsen derivaten. Dit zijn financiële instrumenten waarmee je het verhandelde instrument niet volledig bezit. Belangrijk om te weten is dat het gebruik van derivaten een extra laag van risico met zich meebrengt. Dat komt omdat derivaten hefboomproducten zijn. Een kleine koersschommeling kan zorgen voor een grote verandering in waarde en dus verlies.

Factor 5: Tracking

Tracking is in hoeverre het indexfonds de daadwerkelijke koers bijhoudt van de markt. Dus hoe nauwkeurig het indexfonds de benchmark volgt. Als je een specifieke markt wilt volgen, wil je vanzelfsprekend een indexfonds wat zo nauwkeurig mogelijk is.

Factor 6: Valuta

De valuta van het indexfonds of haar beleggingen, kan invloed hebben op de prestaties. Handelt het fonds in dollars? Dan ben je afhankelijk van de euro dollar verhouding als je een deel van je beleggingen wilt verkopen. Dit kan in je voor- of nadeel werken, afhankelijk van hoe de markt verandert.

Kies indexfondsen die bij jou passen

Wil je wel je geld slim laten werken, zonder dat je zelf indexfondsen hoeft te in- en verkopen? Laat dan je geld beleggen door Vive. Wij zetten je geld aan het werk door:

  • Een beleggingsstrategie op maat te maken
  • Deze beleggingsstrategie professioneel voor je uit te voeren
  • Al je beleggingen 24/7 in de gaten te houden

Zelf ervaren hoe eenvoudig beleggen kan zijn?


Let op: vermogensbeheer is niet zonder risico.

Ontdek alle pensioen opties voor jouw bedrijf

Krijg in slechts 30 minuten een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland. Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk