Vive
Market

Oorlog, inflatie én het WK. Wat te doen met je geld in onzekere tijden?

January 31, 2024
7
 min

Wat te doen met je geld in onzekere tijden?

Één van de grootste uitdagingen van beleggen is omgaan met onzekerheid en schommelingen in de markt. China’s strikte covid-19 beleid en de prangende situatie in Oekraïne zijn dit jaar de aanvoerders van onzekerheid. Met inflatie, stijgende rentes en verhoogde voedsel- en brandstofprijzen tot gevolg.

Afbeelding: Inflatie in de EU (bron: Eurostat).

Die gevolgen merk je in de maatschappij en op de wereldwijde aandelenmarkt. De MSCI All Country World Index (MSCI ACWI Index) is een graadmeter voor de wereldmarkt. Met aandelen in zowel de ontwikkelde als opkomende markten. Sinds dit jaar (YTD) is de index ~16% gedaald. Reden genoeg voor investeerders om zich af te vragen wat ze het beste doen met beschikbaar- en geïnvesteerd vermogen. Wat doe je nu met geld op je (beleggings)rekening?

Wees gerust. De economische onzekerheid die de wereld nu in de houtgreep heeft, is in zekere zin niet nieuw. In het verleden zijn er meerdere financiële crises de revue gepasseerd.

Zo’n neergaande beweging van de markt is onderdeel van wat investeerders een ‘marktcyclus’ noemen. Een periode die meestal vijf tot zeven jaar duurt en bestaat uit een op- en neergaande beweging van de markt. Hoewel vooraf niet duidelijk is hoelang de cyclus exact duurt. Blijkt uit het verleden dat er licht aan het einde van de tunnel is. Dus doorzettingsvermogen is belangrijk in onzekere tijden. Maar hoe werkt dat?

Periodiek bijdragen loont

Bekijk laatste drie grote crises eens door de bril van de eerder genoemde MSCI ACWI Index. De Dot.com bubbel, Financiële- en Coronacrisis hebben iets gemeen. De prestaties over een periode van 1 tot 3 jaar, zijn wonderbaarlijk.

Mensen die in staat waren om in zo’n zware periode - waarin de markten in elkaar storten - te blijven investeren. Zagen, in een relatief korte tijdsperiode, een flinke toename in de waarde van hun beleggingen. Periodiek bijdragen aan je investeringen (gedurende 6 á 12 maanden) tijdens een crisis werkt volgens onderzoek dan ook beter dan eenmalig investeren als het meezit. Dat doe je het beste met een gedegen plan.

Tabel: MSCI ACWI Index (EUR) prestatie tijdens 3 crises en de 1 tot 3 jaar daarna.

Het begint altijd bij een plan

What’s needed is a sound intellectual framework for making decisions and the ability to keep emotions from corroding that framework.” - Warren Buffet

Wat de wereldberoemde investeerder en CEO van Berkshire Hathaway bedoelt is eenvoudig. Succesvol beleggen begint bij het juiste plan van aanpak. Zo’n plan bestaat uit twee onderdelen.

🧭 Een strategie die bepaalt hoe je de lange termijn doelstellingen behaalt en wat je aanpak is in verschillende situaties. Dat helpt je gedisciplineerd te blijven in tijden zoals deze. Zodat emoties geen roet in het eten van je doelstellingen gooien en je (te snel) uitstapt of je verliezen opsluit.

🧇 Een portefeuille die aansluit bij je doelstellingen en strategie. Dit is een verdeling van verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties en cash. Waarvan je de samenstelling als het nodig is aanpast (herbalanceren). Door herbalanceren pas je de portefeuille aan de marktomstandigheden aan om (tijdelijk) meer of minder risico te lopen en zo je vermogen te beschermen of de kans op rendement te vergroten.

Kortom. Om in onzekere tijden te beleggen - zodat je lange termijn doelstellingen haalt - heb je een plan nodig. Met een strategie en goede samenstelling van de portefeuille. Zodat je minder gevoelig bent voor de markt en je emoties. Want ondanks dat het nu niet zo voelt. Is er ook in deze crisis licht aan het einde van de tunnel.

Afbeelding: Emoji Guide to investing.

Diversificatie beschermt vermogen

Het samenstellen van de portefeuille van je plan doe je door diversificatie. Dit is een tactiek om het (beleggings)risico te beheersen, doordat je een mix maakt van verschillende beleggingen in een portefeuille. In plaats van je vermogen te concentreren in één bedrijf, aandeel, branche of industrie is het verstandig om je beleggingen zo veel mogelijk te spreiden. Over verschillende bedrijven, industrieën en ‘asset classes’. Een asset class is niet meer dan een type belegging zoals aandelen of obligaties. Maar kan ook vastgoed of crypto zijn.

Spreiden werkt in je voordeel, omdat beleggingen dan niet allemaal op dezelfde manier ontwikkelen over tijd. Kijk eens naar deze figuur.

Figuur: Prestatie van €100,- in verschillende asset classes

Je kunt zien dat gedurende de mindere periodes, waarin het rendement op aandelen (equity) vrij beroerd was, de resultaten van andere asset classes significant beter waren. Kijkende naar onderstaande tabel zie je dat dit principe zelfs geldt tijdens de drie grote (financiële) crises. Bestond je portefeuille op dat moment uit een goede mix van aandelen- en obligatiefondsen, had je plat gezegd minder geld verloren dan wanneer je alleen in ‘equity’ had geïnvesteerd.

Als bijkomend voordeel had je door te spreiden bovendien meer vermogen om in te zetten zodra de (aandelen)markten weer verbeterden. Ondanks dat het voor de hand ligt om niet op één paard te wedden - blijft dit een inzicht waar veel mensen aan voorbij gaan.

Tabel: Prestatie van verschillende asset classes tijdens de drie grote (financiële) crises.

Heb je al een goed gediversifieerde portefeuille in een tijd van veel schommelingen in de markt? Dan kan het slim zijn om je portefeuille te herbalanceren zodat het risico van je portefeuille past bij je doelstellingen.

Waarom geld niet op de bank laten staan?

Een open deur: inflatie maakt alles in hoog tempo duurder. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien én al weet, is de spaarrente in Nederland nog steeds niet echt in beweging gekomen.

Figuur: Korte termijn spaarrente in Nederland door de jaren heen.

Dat betekent zwaar weer voor het geld wat op je bank staat als je er niets mee doet. In de financiële markt wordt dat ‘negative real returns’ genoemd. Dit betekent dat je, door niet te beleggen of je inkomen substantieel te verhogen, het risico loopt niet op dezelfde manier te kunnen blijven leven. Je zal dan je levensstijl moeten aanpassen door bijvoorbeeld minder uit te geven of te besparen op vakanties, energielasten, etc.  Simpelweg omdat je geld minder waard wordt en tegelijkertijd het rendement op je geld te laag is om dat op te vangen.

Mensen verdelen daarom hun vermogen in verschillende termijnen en doelen. Maar in plaats van verschillende spaarpotjes gebruiken zij de verdeling om delen van hun vermogen te laten renderen. Dat is slim vermogen verdelen. Een paar tips:

☂️ Een financiële buffer is het uitgangspunt. Je buffer dekt zo’n 6 maanden van je levensonderhoud kan dekken. Je bepaalt zelf hoe kritisch deze is en zet dit geld op een rekening waar je gemakkelijk over kunt beschikken.

🧦 Beleggen in aandelen doe je alleen met geld dat je de komende vijf jaar niet verwacht uit te geven. Zorg ervoor dat je doelstellingen bepaalt voor je plan die vijf jaar of langer de tijd nodig hebben zoals een studie, sabbatical of misschien pensioen of wereldreis.

🏠 Een huis kopen in de toekomst is een mogelijke uitzondering op je vijf-jaren regel om te beleggen. Dat komt omdat er steeds meer gelijkenis is tussen aandelen- en huizenmarkt. Het kan dus lonen om alvast een plan te starten voor een huis en dit geld in de toekomst te gebruiken voor de aankoop. Ook al is dit binnen de vijf-jaar regel.

Dus wat moet ik doen?

Overweeg je om te beginnen met beleggen, heb je naast je buffer geld wat je kunt missen of heb je een deel van je crypto verkocht? Dan zou je dat vermogen kunnen gebruiken om de komende 6-12 maanden stapsgewijs (periodiek) een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. Houdt rekening met de volgende zaken als je een plan gaat maken:

  1. Zorg voor een lange investeringshorizon.
    Zo hoef je geen zorgen te maken over een slechte week, maand of zelfs jaar.
  2. Evalueer eens per half jaar je doelstellingen.
    Ben je nog op weg om je doelen te behalen of bepaal wat wil je doen met nieuw spaargeld.
  3. Beheer je risico zodat het jou niet beheerst.
    Creëer rust en focus door vooraf te bepalen hoeveel risico je kunt nemen om je doel te halen.
  4. Stel een gediversifieerde portefeuille samen.
    Bepaal het type beleggingen om gespreid (en bijvoorbeeld duurzaam) te beleggen.

Vive helpt je beleggen voor de toekomst

Geen kennis, tijd of zin om zelf een plan te maken. Maar wel klaar om te beleggen? Met Vive kun je gratis een beleggingsplan maken. Voor elk doel wat je hebt, kun je in een paar minuten een plan maken. Zodat je dat doel zo goed mogelijk bereikt. Vergelijk het met een auto navigatie die weet hoe je het beste op je bestemming komt. Dat plan is helemaal op maat gemaakt voor jouw financiële situatie, de markt en je doelen. Volgens ons de beste manier om vermogen op te bouwen voor later. Je bepaalt daarna zelf of wij het voor je uitvoeren en bijhouden.

Jouw plan adviseur

Met Vive krijg je toegang tot unieke vermogensbeheer features zoals de plan adviseur die tips geeft om je plannen te verbeteren. Onze plan adviseur geeft real-time inzicht in hoe het met je plannen staat en of je moet bijsturen om je doel te behalen. Of als de markten niet presteren zoals verwacht.

Doordat je plannen in de gaten worden gehouden hoef je ook de herbalancering niet zelf te doen. Vive houdt als vermogensbeheerder je plannen dag en nacht in de gaten en zorgt er voor dat de nodige acties worden ondernomen om je op koers te houden. Ay ay kapitein!

Wat heeft het WK voetbal hier mee te maken?

Als we iets hebben geleerd van de voetbalwedstrijden op het WK in Qatar is het dat de uitkomst  totaal kan afwijken van de verwachting. Het voorspellen van gebeurtenissen of de uitkomst is niet te doen. Uiteindelijk is de beste strategie om een plan te maken en te zorgen voor goede diversificatie van je beleggingen. Zo win je de wedstrijden uiteindelijk allemaal.

🌱

Goed om te weten

Uitingen van Vive zijn samengesteld om te informeren en amuseren. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies. Neem geen onnodige risico’s en lees vooraf altijd de essentiële beleggersinformatie. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Ontdek alle pensioen opties voor jouw bedrijf

Krijg in slechts 30 minuten een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland. Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk