Basis

Maakt het uit wanneer ik begin met beleggen?‍

Je bent zover en gaat beleggen. Wat is een goed moment om te beginnen? 

Beleggers maken zich vaak zorgen of ze niet op het verkeerde moment instappen. Hierdoor besluiten ze vaak niets te doen. Dat klinkt logisch, met de stijgende prijzen en crisis in Oekraïne in je achterhoofd, maar is op de lange termijn niet slim.

De druk -en het uitstellen om te beginnen- doordat je de markt wilt ‘timen’ is het simpelweg niet waard. Bovendien is het moeilijk om jaar na jaar precies op het juiste moment aankopen te (blijven) doen. Als het lukt is het vaak meer geluk dan wijsheid. Op de korte termijn kan het grote invloed hebben op je resultaten. Maar op de lange termijn vervagen die verschillen. Dat komt omdat tijd in de markt, belangrijker is dan het timen van de markt. 

Hoe dat werkt

Stel je investeert tussen 2001 en 2022 jaarlijks €1000,- op het aller slechtste moment van elk jaar. Dan is je totale investering €20.000. Ondanks die slechte timing houd je aan het einde van 2021 nog steeds €56.000,- over. Best indrukwekkend. 

Ter vergelijking. Als je niet naar de markt kijkt en hetzelfde had geïnvesteerd op een willekeurig moment - bijvoorbeeld het einde van het jaar - dan was je uitgekomen op €61.000,-. 

Dus over een periode van 21 jaar, wijkt je totale resultaat (slechts) €5.000,- af. Ook al heb je jaar op jaar op het pieken van de markt belegt. Op de lange termijn maakt de tijd in de markt dus het verschil. Geduld loont voor beleggers.

Vive

Los van tijd in de markt, zijn de producten waarin je investeert (zoals aandelen en obligaties) en de kosten om te beleggen van grote invloed op je prestaties. Vive helpt beleggers met de ideale producten en aanpak. Door voor iedereen een unieke beleggingsstrategie en portefeuille samen te stellen die een optimale balans heeft tussen risico en resultaat. Zo beleg je gespreid, wereldwijd in duurzame fondsen met lage kosten.

Nieuwste blogs