How to

Duurzaam investeren: wat is het en hoe doe je het?

July 18, 2022
4
 min

Duurzaam investeren hoor je overal voorbij komen. In het nieuws, blogs en op social media. Steeds meer particulieren en bedrijven investeren in duurzaamheid om zo toe te werken naar een betere wereld. Maar wat is duurzaam investeren precies? En hoe kun je dit zelf doen? In dit artikel lees jij wat duurzaam investeren is, waarom je het zou doen en ontdek je 4 manieren om zelf duurzaam te investeren.

Wat is duurzaam investeren?

Duurzaam investeren doe je door de impact van je investering op milieu, mens en maatschappij fors mee te wegen in je (investerings)overweging. De uitkomst van je investering beoordeel je niet alleen op financiële resultaten, zoals mogelijk rendement, maar ook op basis van duurzaamheidsfactoren zoals bijvoorbeeld de mate van CO2-uitstoot. Duurzaam investeren is breder dan alleen het investeren van geld. Je kunt ook je tijd of kennis investeren.

Zo kun je ervoor kiezen om een investering te doen voor je huis die goed is voor het milieu, zoals het aanschaffen van zonnepanelen. Dat is een geldinvestering. Maar, als je vaker met het openbaar vervoer reist, is dat bijvoorbeeld een tijdsinvestering. Ook kun je ervoor kiezen om producten die niet duurzaam zijn, zoals tabak, achterwege te laten omdat deze bedrijven en producten een negatieve impact hebben op mens en milieu.

Waarom duurzaam investeren?

Duurzaam investeren doe je om bij te dragen aan een betere wereld, terwijl je hier zelf ook op vooruit gaat. Daarnaast wordt duurzaam investeren steeds belangrijker voor overheden en bedrijven waardoor dit in de loop van de tijd steeds vaker beloond zal worden. Zoals de subsidie die je krijgt voor het aanschaffen en installeren van een warmtepomp.

4 manieren om duurzaam te investeren

Er zijn verschillende manieren om duurzaam te investeren. Hieronder hebben we 4 manieren voor je uitgewerkt.

Manier 1: duurzaam sparen

Als je duurzaam spaart, leent de bank je spaargeld hoofdzakelijk uit aan duurzame projecten en bedrijven. Naast de maatschappelijk voordelen, biedt de overheid belastingvoordelen voor duurzaam sparen. Bij duurzaam sparen betaal je bijvoorbeeld vaak geen vermogensrendementsheffing en zijn er extra vrijstellingen beschikbaar. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee.

Manier 2: crowdfunding

Bij crowdfunding investeer je, vaak samen met anderen, rechtstreeks in een project. Het project kun je zelf kiezen, dus zo kun je eenvoudig gaan voor duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit duurzame crowdfundingproject van Zevi, die met een investering een urban forest wilt planten. Er zijn verschillende crowdfundingplatforms waar je duurzame projecten kunt vinden, zoals KickStarter, Indiegogo en GoFundMe.

Manier 3: duurzaam investeren in huis

Het wordt ook steeds interessanter om duurzaam te investeren in je huis. Als sparen te weinig oplevert, en je vindt duurzaam beleggen spannend, is dit een mooie groene middenweg om je geld aan het werk te zetten. Het verduurzamen van je huis kun je op verschillende manieren doen:

  • Muren en dak isoleren
  • Zonnepanelen installeren
  • Warmtepomp installeren
  • Dubbel glas plaatsen
  • Zonneboiler installeren

Buiten dat je huis vaak meer waard wordt door deze investeringen, kun je het energie- en waterverbruik verlagen of efficiënter inrichten en zo besparen op je maandlasten.

Manier 4: duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen kun je doen door aandelen te kopen van duurzame bedrijven of door te beleggen in duurzame ETF’s of fondsen. Duurzaam beleggen is een goede manier om je geld aan het werk te zetten en mogelijk rendement te behalen.

Daarnaast hebben deze financiële producten de verplichting om hun duurzaamheid aan te tonen. De afgelopen jaren is er veel wetgeving bijgekomen of aangescherpt (zie SFDR). Daardoor is het makkelijk om te bepalen in welke mate een financieel product duurzaam is.

Eenvoudig gezegd onderscheidt de SFDR lichtgroene beleggingen die rekening houden met duurzaamheidsaspecten (artikel 8 van de SFDR) en donkergroene beleggingen die duurzaamheid als doel op zichzelf hebben (artikel 9 van de SFDR). Beleggingen die daaraan niet voldoen zijn grijze beleggingen. VIVE belegt niet in grijze beleggingen, maar belegt in lichtgroene beleggingen.

Eenvoudig duurzaam investeren?

Wil jij je geld op een duurzame manier voor je laten werken, zonder dat dit veel moeite, tijd of vermogen kost? Probeer dan Vive. Wij maken een gratis duurzaam beleggingsplan op maat en voeren dit voor je uit.


Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Ontdek alle pensioen opties voor jouw bedrijf

Krijg in slechts 30 minuten een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland. Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk