How to
Investments

Buffer berekenen - hoeveel heb jij nodig?

Tom Kerckhaert
July 24, 2024
5
 min

Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat bijna de helft van alle Nederlanders een grote financiële tegenslag, zoals een auto die stukgaat, financieel niet kan hebben. Dat heeft soms grote gevolgen. Daarom is het handig om geld achter de hand te houden waar je op terug kan vallen. Het geld dat je reserveert voor onvoorziene omstandigheden heet een buffer. In dit artikel lees je wat een goede buffer is en hoe jij deze opbouwt.

Wat is een goede buffer?

De definitie van een goede buffer is afhankelijk van je situatie. Zo heeft een gezin met kinderen een grotere buffer nodig dan iemand die alleen woont. Over het algemeen betekent een goede buffer dat je:

  • Materiële zaken in en rondom je huis direct kan vervangen
  • Het onderhoud van je woning en/of auto kan betalen
  • (Tijdelijk) zonder werk kan komen te zitten
  • Onvoorziene gezondheidskosten kan betalen

Zonder dat je je zorgen maakt over je financiële situatie.

Bereken je buffer

Er zijn verschillende tools om te berekenen wat voor buffer jij nodig hebt voor jouw woon- en leefsituatie. De Bufferberekenaar van het NIBUD is één van de bekendsten.

Gemiddeld heeft een Nederlander volgens het NIBUD €18.250,- nodig als buffer. Dat lijkt veel, maar in deze berekening zit bijvoorbeeld ook de vervangingswaarde van een auto.

Goed om te weten: In de berekening van het NIBUD wordt je werksituatie niet meegenomen. Als je daar ook een buffer voor nodig hebt, moet je deze handmatig berekenen.

Hoe bouw je een buffer op?

Er zijn over het algemeen twee verschillende manieren om een buffer op te bouwen:

  • Sparen
  • Beleggen

Als je voor een buffer spaart, is het verstandig om periodiek, bijvoorbeeld elke maand, een bedrag opzij te zetten. Het NIBUD adviseert minimaal 10% van je netto-inkomen te reserveren als buffer. Het is verstandig om dit geld direct over te maken naar een aparte spaarrekening zodra je je salaris hebt ontvangen. Zo voorkom je dat je het  voor andere doeleinden gebruikt.

Een andere manier om een buffer op te bouwen is door te beleggen. Als je geld belegt, investeer je het in de hoop dat het in de toekomst meer waard wordt. Je kunt je geld op talloze manieren beleggen. Bijvoorbeeld in bedrijven, grondstoffen en obligaties. Lijkt beleggen je interessant, maar heb je geen zin of tijd om je hierin te verdiepen? Dan is Vive wellicht wat voor jou.

Ontdek alle pensioen opties voor jouw bedrijf

Krijg in slechts 30 minuten een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland. Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk