In september liep het vertrouwen zichtbaar een deuk op. Met name door de terugkerende renteverhogingen. En de pogingen van Vladimir Putin om vier Oekraïense regio’s te annexeren. Zowel de aandelen-, obligaties-, valuta- als goederenmarkten ondervonden een periode van hevige volatiliteit. Wat kan wijzen op paniekverkoop.
De Federal Reserve (FED) van de Verenigde Staten verhoogde daarnaast de rente met 0.75% procentpunt naar 3.00% - 3.25%. De FED verwacht de rente te blijven verhogen tot een niveau van 4.50% á 4.75% volgend jaar. De rente op obligaties steeg in de VS, VK en Duitsland naar een recordhoogte voor dit decennium.
Het begrotingsplan van de nieuwe regering van het Verenigd Koninkrijk zorgde voor extra bezorgdheid. Voornamelijk door forse voorgestelde belastingverlagingen voor bedrijven en hoge inkomens. Met als gevolg een verrassende actie van de Bank of England (BoE) - om de orde te bewaken op de obligatiemarkt in het VK - door staatsobligaties aan te kopen en zo de stijgende prijzen te drukken.
Aandelen in opkomende markten presteerden in september ondermaats, omdat er druk wordt uitgeoefend op hun verwachte economische groei. Die druk komt van de eigen dalende valuta’s en de renteverhogingen in de ontwikkelde landen.
Beste fondsprestaties in september 2022:
UBS (Lux) Money Market Sustainable Fund -0.02%
Aandelen in ontwikkelde landen hadden een moeilijke maand door de renteverhogingen en toenemende spanning. De S&P 500 eindigde de maand 9.35% naar beneden. De grootste maandelijkse (procentuele)val van dit jaar.
De bijeenkomst van de FED resulteerde concreet in twee ontwikkelingen. Enerzijds nieuwe renteverhoging in de VS van 0.75% (naar 3.00% - 3.25%). Anderzijds de indicatie van meer tariefverhogingen in 2023. De Federal Reserve benadrukte opnieuw dat het bedwingen van de inflatie de hoogste prioriteit heeft voor centrale banken van de Verenigde Staten. Zelfs als dit op korte termijn een negatieve invloed heeft op de markten.
Aandelen in Europa volgden hun Amerikaanse tegenhangers. De Stoxx 600-index boekte in de loop van de maand 6.6% verlies. In het Verenigd Koninkrijk zorgde het begrotingsplan van de nieuwe regering voor extra spanning. Wat zelfs tot een actie van de Bank of England leidde om de orde op de obligatiemarkt van het VK te bewaken.
Voor Europa was er een lichtpuntje in september. De teruglopende prijs van ruwe olie (min ~10%) en gas (min ~20%) gaf Europeanen - die last hebben van de stijgende inflatie - wat ademruimte.
Aandelen in opkomende markten presteerden minder doordat groeivoorspellingen haperden vanwege een sterke Amerikaanse dollar en angst voor een recessie. Daarnaast bleef China een grote zorg voor investeerders wereldwijd, omdat hun zero-covid beleid continu voor groeiproblemen. India, wat de afgelopen maanden onvatbaar leek voor de neergaande wereldwijde markt, bleek gedurende de maand toch geraakt door het verminderde vertrouwen in de markt.
De Amerikaanse- en Europese 10-jaar rendementen stegen sterk, tot het hoogste niveau van dit decennium, met 67 basispunten in de VS en 57 basispunten in Duitsland. Met dank aan het doorzettingsvermogen van de wereldwijde centrale banken om de inflatie te bestrijden door rente verhogingen door te voeren. Hoogrentende obligaties en bedrijfsobligaties boekten ook negatieve rendementen, -2.09% en -3.58%, met een toenemende risico premie gedurende de maand door het groeiende risico van een recessie en stijgende prijzen. Na de ECB (Europese Centrale Bank) bijeenkomst in oktober wordt verwacht dat het geld-marktrendement stijgt tot een niveau van 1.5% in de volgende maand.
Laat de markt je langetermijndoelen niet verstoren. Vive's beleggingsstrategieën houden rekening met de neergaande markt. Uiteindelijk zijn goed gediversifieerde portefeuilles op de lange termijn de sleutel tot succes. Consistent periodiek inleggen in periodes zoals deze is cruciaal om te profiteren van dalende markten.