Marktupdate: maart 2022

Maart was een roerige maand in de beleggerswereld. De markt was volatiel. Dat betekent dat de waarde van beleggingen veel en vaak op- en neer bewogen. Torenhoge olieprijzen en centrale banken die rentes aanpasten waren zware stoten voor de markt. Gelukkig werden de koersen uiteindelijk grotendeels in evenwicht gebracht. Er waren namelijk ook goede ontwikkelingen. Zo is bijvoorbeeld de banenmarkt in tijden niet zo goed geweest. De conclusie van maart was duidelijk: aandelen deden het beter dan de obligaties.

Best presterende fonds in maart: Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund +3.72%

De beleggingsupdate

Begin maart kregen volwassen markten, zoals Europa en de Verenigde Staten, een flinke klap door de Russische inval in Oekraïne. Deze koers werd in de loop van de maand iets hersteld. Mede door de verwachte stijging van verdiensten van o.a. de technologie, energie en commodities sectoren.

Aandelen in opkomende markten hadden het lastig in maart. Dit kwam mede door de dip in de koersen van Chinese aandelen, het aantal toenemende COVID besmettingen in China en de lockdowns die daaruit voortvloeiden. Ook gaat de Amerikaanse aandelenbeurs mogelijk een aantal Chinese aandelen schrappen. Dit had negatieve gevolgen voor de koersen.

In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve, de centrale bank, voor het eerst sinds vier jaar de rente verhoogd om inflatie te bestrijden. Dit leidde tot grote bewegingen in de koersen van overheidsobligaties wereldwijd.

De opbrengsten van money markets in Europa bleven aan de lage kant. Dat komt omdat, in tegenstelling tot de centrale bank van Amerika, de ECB de rente nog niet heeft aangepast.

Belangrijke factoren voor je beleggingen in april

Wat betekent dit voor jouw plannen?

De resultaten in maart bewijzen het belang van spreiding van beleggingen. Doordat Vive beleggingen verdeelt over zes 'Asset Classes' met passieve beleggingsfondsen die gespreid zijn over verschillende bedrijven, landen en sectoren is er gemiddeld een positief resultaat behaald. Sommige portefeuilles kenden een lichte daling. Gezien de marktomstandigheden is dat een goed resultaat. Beleggen op midden- tot lange termijn kent periodes dat er geen stijging of zelfs een daling voorkomt in de waarde van portefeuilles. Hoe langer je plan duurt, des te minder je zorgen hoeft te maken over de maandresultaten.