Marktupdate: april 2022

April was een moeilijke maand voor de markten. De S&P 500 daalde met 8,8%, de slechtste maand sinds maart 2020. De stijgende kosten voor consumentengoederen, de oorlog in Oekraïne en het risico van een hogere rentestijging waren allemaal factoren die de markt beïnvloedden.

Maar, omdat Vive gespreid belegt in verschillende landen en sectoren, profiteerden we ook van positieve bewegingen. De meeste grote technologiebedrijven boekten goede resultaten in het eerste kwartaal. Daarnaast bleven in Azië de COVID-gevallen dalen. Dat is goed nieuws voor de wereldhandel en het vakantieseizoen. De Nasdaq 100-bedrijven zijn nu terug naar het niveau van vóór de pandemie.

Beste fondsprestaties in april 2022: Northern Trust Global High Yield ESG Bond Index (+0,7%)


Global High Yield presteerde beter door de waardevermindering van de Euro, terwijl de aandelen in ontwikkelde markten inleverden.

Het fonds voor ontwikkelde landen had een moeilijke maand. Ook hier speelden de oorlog van Oekraïne, de stijgende rentetarieven en het risico op een kleine recessie een grote rol. Bedrijven als Netflix en Amazon presteerden ondermaats vanwege slechte resultaten, maar goede resultaten van bedrijven als Apple en Microsoft compenseerden deels deze verliezen. De Euro daalde ~5% ten opzichte van USD. Hierdoor sloot het Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund de maand af met -3,3%.

Het fonds voor opkomende markten bleef het moeilijk hebben door de toenemende COVID-lockdowns in Chinese steden. Gelukkig compenseerde de sterke resultaten van onder meer Samsung en TSMC voor een deel deze verliezen. Ook zorgde de toenemende vraag naar halfgeleiderchips voor een positieve impact op de koers.

De rente op 10-jarige staatsobligaties is in de meeste ontwikkelde markten, zoals de VS en Duitsland, tussen 0,4% en 0,6% gestegen. In twee maanden tijd is de rente op langlopende obligaties met meer dan 1% gestegen. Een grote verandering dankzij de marktvolatiliteit. Deze stijging blijft de obligatiefondsen negatief beïnvloeden. De 10-jaarsrente staat in de VS al op 3%, maar zal wellicht worden beperkt waardoor de fondsen zich waarschijnlijk zullen herstellen.

Het rendement van Europese geldmarkten blijft laag. Dit komt omdat de ECB de kortlopende rente (nog) niet wil verhogen. In tegenstelling tot Federal Reserve, wat ook meespeelt in het feit dat de waarde van de Euro gezakt is ten opzichte van de USD.

Wat heeft mei voor ons in petto?

Wat betekent dit voor mijn plannen?

Laat een mindere maand je plannen niet verstoren. Een goed gediversifieerde portefeuille is op de lange termijn de sleutel tot succes. Een brede portefeuille zoals Vive deze samenstelt zal op lange termijn hoogstwaarschijnlijk een opwaartse trend laten zien, al zitten er mindere periodes tussen. Blijf kalm en blijf beleggen.