Wat is de cloud?
.jpg)
Vive is een echt cloud platform. Maar wat betekent dat? In het eerste deel van deze tweedelige serie duiken we in het verleden van de cloud en hoe het is ontstaan.
Compaq
In 1996 werd voor het eerst de term ‘cloud’ gebruikt in een intern document van computerbouwer Compaq. Zij zagen al vroeg in dat het combineren van een aantal technologieën ervoor kon zorgen dat computers (servers) en dataopslag voor iedereen - waar je ook bent - beschikbaar zou worden. Een game-changer, want dat was op dat moment absoluut niet vanzelfsprekend.
Bedrijven hadden wel servers en dataopslag. Maar die waren alleen beschikbaar binnen het (lokale) netwerk van het bedrijf. Communicatie tussen bedrijven onderling vond zeer zelden plaats en was ingewikkeld en duur. Bedrijven hadden eigen computerruimtes waar grote servers dag en nacht draaiden om het bedrijf van de benodigde rekenkracht en data-opslag te voorzien. Die servers waren ontzettend kostbaar en -als het bedrijf niet 24/7 operationeel was- voor een groot deel van de tijd niet in gebruik.
Internet en virtualisatie
Het internet was een van de technologieën die de basis vormden voor de cloud. Door het internet werd het mogelijk computers over de hele wereld met elkaar te verbinden.
Het begon met een afspraak tussen landen zoals de VS, UK en Frankrijk om communicatie tussen computers te laten plaatsvinden m.b.v. een bepaald protocol. Dit protocol heet TCP/IP. Samen met nog wat andere slimme uitvindingen, zoals DNS, was het internet een feit en zou het de wereld veranderen.
Doordat de aangesloten landen in hoog tempo (breedband) internet overal beschikbaar maakten, werd het eens langzame internet in sneltreinvaart even snel of zelf sneller dan de lokale netwerken van bedrijven destijds.
Een tweede belangrijke ontwikkeling vond plaats in de server technologie. Servers werden steeds groter en sneller. Maar die snelheid was eigenlijk maar op enkele momenten per dag nodig. Het zou dus mooi zijn als een computer veel dingen tegelijk kon doen.
Maar meerdere programma’s op dezelfde computer draaien was complex en als de computer moest worden geupdated voor een bepaald programma, waren alle andere programma’s ook onbereikbaar. Idealiter kon je dus meerdere computers, op één computer (server) draaien.
De technologie die dit mogelijk maakt heet de virtualisatie techniek. Hiermee kun je meerdere virtuele servers laten draaien op een fysieke server. De virtualisatie-software maakt het mogelijk dat je CPU’s, geheugen en dataopslag capaciteit kunt toewijzen aan de virtuele servers. De mogelijkheden van deze software zijn inmiddels eindeloos geavanceerd geworden.
Amazon Web Services
Begin 2002 werd Amazon Web Services (AWS) opgericht, met als doel om servers en data opslag beschikbaar te maken ‘over’ het internet. In plaats van het zelf aanschaffen van dure computers kon iedereen nu virtuele servers huren en ‘on the fly’ je nieuwe computer configureren.
De virtuele server draait op een fysieke server in het datacenter van AWS. Via het internet kun je deze gebruiken. Je kan er software op installeren en de server gebruiken alsof hij in je bedrijfsruimte staat, zonder dat die daar staat. Waar hij wel staat weet je vaak niet eens. Het is alsof hij ‘in de wolken’ staat.
Inmiddels zijn er meer cloud-leveranciers en zijn de mogelijkheden van de cloud gigantisch verbeterd. Zo kun je, naast nog steeds de kale servers, allerlei applicaties zoals databases, authenticatie software, big data databases en AI-technologie afnemen.
De cloud kan zelfs automatisch opschalen bij een hoge belasting en afschalen als het rustig is. Ook beweegt de technologie steeds meer naar serverless. Hierin is er nog meer onafhankelijkheid van jouw service van de eigenlijke resources van de fysieke servers. Je koopt als het ware beschikbaarheid van een door jou gebouwde applicatie.
En er zijn ook bedrijven die een platform in de cloud laten draaien en daarmee hun diensten als cloud-leverancier aan kunnen bieden. Dat is precies wat Vive heeft gedaan: pensioen en vermogensbeheer in de cloud.
Vive platform
Vive is opgericht in de tijd dat de cloud ver is doorontwikkeld. De afgelopen jaren heeft een team van ontwikkelaars gewerkt aan een oplossing die alle klant-data en geavanceerde algoritmes -die komen kijken bij pensioen en vermogensbeheer- in één platform combineert en beschikbaar stelt.
Dat is handig, want zo kan je - waar je ook bent - toegang hebben tot de functionaliteiten van het platform. De (iOS en Android) app van Vive verbindt met het platform in de cloud en haalt - op een veilige manier - de benodigde data op. Niet alleen de app kan daar gebruik van maken. Door de opzet van het platform kan ook een andere partij een product lanceren dat gebruik maakt van de functionaliteiten en algoritmes van Vive. Dat maakt Vive een echt cloud platform.
In het tweede deel van deze serie leggen we uit hoe de cloud verbonden is aan de unieke eigenschappen van ons platform.